Az Ön weboldalának van impresszuma?

Legtöbbször a cégek csupán e-mail címet és telefonszámot tüntetnek fel az általuk üzemeltetett weblapon. Azonban ez nem elég. Ugyanis az elektronikus kereskedelmi törvény előírja, hogy Ön, mint online szolgáltató milyen adatokat köteles közölni.

Cikkünkben összegezzük Önnek, hogy milyen adatokat kell szerepeltetnie a honlapján!

 

Az Ön weboldalának van impresszuma? Kreatív website

Milyen adatokat kell közölnie?

Szolgáltató neve

A weboldalt üzemeltető hivatalos cégneve (vagyis az Ön cégneve), egyéni vállalkozó esetén a természetes személy neve, egyéni vállalkozói minőség megjelölésével. Természetes személy esetén a személyi igazolványban szereplő név. Figyelem! Kitalált név, kereskedelmi vagy fantázianév nem felel meg a jogszabályoknak.

Székhely, telephely

A cégjegyzékben szereplő hivatalos székhely, illetve telephely. Magánszemély esetében a magánszemély lakcímkártyáján szereplő lakcím.

Cégjegyzék szám

Cég esetében a cégjegyzéket vezető cégbíróság, társadalmi szervezeteknél a nyilvántartásba vételt intéző megyei törvényszék. Egyéb nyilvántartásba vett szervezetnél a jogszabály által megjelölt hatóság megnevezése és nyilvántartásba vételi száma.

Adószám

Általános forgalmi adó alanyok esetében.

Engedélyhez kötött tevékenységek

Amennyiben az Ön tevékenysége valamilyen engedélyhez kötött, akkor még az alábbiak is szükségesek:

Hatósági engedély

Engedélyező hatóság megnevezése és elérhetőségi adatai, valamint az engedély száma (amennyiben a tevékenysége engedélyköteles).

Kamarai tagság

Annak a szakmai érdekképviseleti szervnek (kamarának) a megnevezése, amelynek akár kötelező előírás alapján, akár önkéntes alapon tagja.

Szakképzettség

Természetes személy esetében szakképzettségének, illetve szakmai, tudományos fokozatának, valamint annak a tagállamnak a megjelölése, ahol ezt a szakképzettséget, illetve fokozatot megszerezte.

A tárhelyszolgáltató adatai

A honlapnak tárhelyet biztosító tárhelyszolgáltató, és annak székhelye, telephelye, e-mail címe. Ennek indoka az, hogy a honlap tartalmával kapcsolatos kifogásokat, vagy például a jogsértő tartalom eltávolítására irányuló kéréseket a tárhelyszolgáltatóhoz lehet benyújtani.

Ha hiányoznak a fent felsorolt adatok a weboldaláról, akkor azokat érdemes minél előbb pótolnia. Illetve most már szüksége van arra is, hogy a honlapján az adatvédelmi irányelvei is fel legyenek tüntetve, az idén májusban életbe lépett GDPR rendeletnek megfelelően. De ez már egy másik témakör.