Mit kezdjen a weboldala láblécével?

Sokan gondolják azt, hogy a honlap legalsó részének nincs igazán jelentősége, hiszen ott már véget ér a tartalmi rész, ezért úgysem olvassák el a látogatók. Pedig a weboldal lábléce nagyon hasznos is lehet, ha oldal navigációt, egyéb fontos információkat, vagy praktikus funkciót jelenít meg benne.

Mutatjuk, hogy mi mindenre használhatja fel a webhelye láblécét és hogyan készítse el.

 

Mit kezdjen a weboldala láblécével? - Kreatív website magazin

Miket szerepeltethet az oldala láblécében?

Amikor nekilát megtervezni az oldala láblécét, akkor úgy tegye, hogy legyen valamilyen célja vele, amivel a honlapját böngészőket segíti. Íme, néhány példa, hogy milyen információk kaphatnak itt helyet.

 

A Copyright szövegen túl

A weboldala láblécével kapcsolatban ne csak arra gondoljon, hogy megjeleníti a szokásos „Minden jog fenntartva.” szöveget. Itt például jól elhelyezheti az adatvédelmi irányelveit, az általános szerződési feltételeit, a kötelező „cookie” tájékoztatóját, a honlapja impresszumát, a partnerei linkjeit, de akár a közösségi média csatornáit is.

Mi úgy gondoljuk, hogy ezeknek logikailag is a láblécben van a helyük. A jogi tartalmaknak és kötelező tájékoztató elemeknek mindenképp.

 

Egyszerűsített oldaltérkép

Amikor a honlapot böngésző az oldal aljára ér, akkor várhatóan onnan tovább navigál a weblap egy másik részére. Ha a weboldala láblécében elhelyez egy egyszerűbb oldaltérképet, akkor azzal megkönnyíti a felhasználó navigációját, hiszen nem kell visszagörgetnie a tartalom tetejére, ha egy másik menüpontot szeretne választani.

Ha rengeteg menüpontból áll a honlapja, akkor érdemes kategorizálnia a tartalmakat, hogy a lábléc oldaltérképe átlátható legyen a mobilok kis képernyőin is, vagyis ne legyen túl hosszú.

 

Legyen hasznos funkciója a láblécnek

Ha például nagyon fontos, hogy az érdeklődői könnyen odataláljanak Önhöz, akkor nyugodtan helyezzen el kapcsolati térképet a weboldala láblécében. Még jobb, ha navigációs gombot is használ a térképnél. Felteheti a legfőbb telefonszámait is, hogy a leendő ügyfelei könnyebben be tudjanak jelentkezni, vagy időpontot egyeztetni Önnel.

Amennyiben több honlapot is üzemeltet, akkor itt remekül össze tudja kapcsolni a weboldalait egy-egy hivatkozás formájában. Bátran jelenítse meg a különböző logóit is a láblécben. De helyezhet el akár valamilyen figyelemfelkeltő gombot is, amivel növelheti a konverziót a weboldalán.

 

Milyen formai követelményei vannak a láblécnek?

A lábléc tervezésénél mindig gondoljon az okostelefonon böngészőkre is, vagyis reszponzív legyen a kialakítása. Használjon hasáb alapú megoldást, hogy a tartalom jól jelenjen meg a mobilokon is. Véleményünk szerint 3 hasábnál többet nem érdemes szerkeszteni, különben nehézzé válik az információk értelmezése.

A weboldala lábléce soha ne legyen zsúfolt. Ez igaz a honlapja többi részére is: minél szellősebb, annál jobban áttekinthető. Fontos, hogy jól olvasható legyen, ezért olyan betűmérettel készítse el, mint az oldala többi részét. Betűtípusként is ugyanazt alkalmazza, hogy a weboldalának egységes legyen az arculata.

A honlap láblécét jól el kell különíteni az oldal többi részétől, mivel ezzel vizuális felhívást is ad a felhasználónak, hogy a tartalom végére ért. Ha például a weblapja háttere világos, akkor érdemes sötétebb színt választania a láblécnek. Elegáns megoldás, ha a lábléc színe az oldalának a menü színét kapja.

 

Ha jól tervezi meg a weboldala legalsó részét, akkor azzal plusz értéket tud nyújtani a látogatóinak, így a felhasználói élményt is javítani fogja! Érdemes ezért kellő figyelmet fordítania a honlapja ezen részének is.

 

Tetszett a cikkünk? Kérjük, ossza meg másokkal is!