Fontos változás a Chrome böngészőben

A Chrome a világ egyik legelterjedtebb böngészője, melyet eredetileg a Google fejlesztett. Az internethasználat biztonsága a kezdetektől fogva fontos a fejlesztőik számára, és közel két éve vezették be, hogy azon weboldalakat, melyek nem rendelkeznek SSL tanúsítvánnyal „nem biztonságos” jelöléssel látják el.

Ezt 2018. július 24-től kezdődően minden felhasználójukra kiterjesztették, ami véleményünk szerint az interneten böngészők számára rendkívül hasznos. (A Chrome tájékoztatásáról itt olvashat bővebb angol nyelven.)

 

Fontos változás a Chrome böngészőben. Kreatív website magazin

Titkosított kapcsolat, azaz nagyobb biztonság

Ha egy HTTP weboldalt tölt be (aminek nincs SSL tanúsítványa), akkor a webhelyhez való kapcsolódása nem titkosított. Ez azt jelenti, hogy az ilyen honlapon megadott adatai nincsenek biztonságban, vagyis könnyen lehallgathatóak. Ezen weblapok kapták a Chrome böngészőtől a „Nem biztonságos” jelölést.

Ezzel szemben a HTTPS használatával rendelkező (vagyis „Biztonságos” jelölésű) oldalakkal a kapcsolódás titkosított, így a megadott adatokhoz illetéktelenek nem férnek hozzá. A weblapja SSL tanúsítványával a saját honlapját és a felhasználóit is védi.

A Chrome által bevezetett frissítés elsősorban az interneten böngészőknek segít eldönteni, hogy egy-egy webhely megbízható-e a személyes adataikra nézve. De egyúttal a weboldalak tulajdonosait is motiválja arra, hogy biztonságosabbá tegyék oldalaikat.

A böngészőprogram fejlesztőinek jövőbeni célja, hogy egyetlen jelölés legyen, melyet a Chomre-ban látunk, mégpedig a nem biztonságos oldalakra való figyelmeztetés. A jelöléssel nem rendelkező oldalak pedig alapértelmezetten biztonságosnak minősüljenek.

Ezért 2018 szeptemberétől elkezdik megszűntetni a „Biztonságos” jelöléseket. Októbertől pedig bevezetik, hogy egy piros „Nem biztonságos” szöveg jelenik meg a HTTP oldalak esetében, amikor a felhasználók valamilyen adatokat adnak meg. Például egy fizető felületen, vagy egy szimpla űrlap kitöltésénél.

Fontos változás a Chrome böngészőben
Kép forrása: https://blog.google/

Ezzel egyértelműbbé válik majd a figyelmeztetés a felhasználók számára, ha adataikat egy honlap nem védi megfelelően, vagyis HTTPS titkosítással.

Érdemes tehát odafigyelnie, hogy az Ön weboldalának is legyen SSL tanúsítványa. Ez hamarosan alapvető elvárás lesz a weboldalakkal szemben, ahogy ezt a Chrome frissítése is jól mutatja.

 

Segítsünk átalakítani a honlapját, hogy az megfeleljen a mai elvárásoknak? Keressen fel minket bátran!