Hogyan használja jól a képeket a weboldalán? 2. rész

A vizuális tartalom hat az érzelmekre. A kellő hatás elérése érdekében használjon képeket a honlapján. Ha a szövegen nem is, a fotókon és az illusztrációkon garantáltan megakad a böngésző szeme.

Előző cikkünkben a weboldalon felhasznált képek céljával és mondanivalójával, a méretével és stílusával, valamint a használatuk mértékletességével foglalkoztunk.

Most pedig folytatjuk a sort, hogy Ön is jól bánjon az oldalán a képi elemekkel.

 

Hogyan használja jól a képeket a weboldalán? 2. rész - Kreatív website

A képek minősége

A weblapján alkalmazott képek minősége legyen tökéletes, soha ne tűnjenek homályosnak vagy pixelesnek. A túl kicsi méretű képeket ne nagyítsa nagyobbra az eredeti méretnél, mert azonnal élvezhetetlenné válnak.

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb felbontású egy kép, annál jobb a minősége. A nagy felbontás ugyanakkor nagyobb fájlmérettel is jár, ami a befolyásolja az oldal betöltődését. Erről a következő pontban írunk.

 

A képek mérete

Ha az oldalon megjelenő a képeket nem tömöríti, akkor sok időt vesz igénybe, hogy minden megjelenjen. Ez a mobilokon még inkább hátrányt jelent. Ráadásul a Google is figyelembe veszi az oldalak betöltési sebességét a weblapok rangsorolásánál.

Mindig úgy illesszen be egy fotót, hogy annak ne legyen indokolatlanul nagy a mérete. Ha szükséges, akkor előbb tömörítsen (a weben több alkalmas programot is talál ehhez). De arra azért figyeljen, hogy ne rontsa le a kép minőségét a tömörítéssel. Mi például így csináljuk: https://kreativ-website.hu/cikk/a-kepek-meretenek-optimalizalasa

 

Mobilbarát megjelenés, más néven reszponzivitás

Tartsa szem előtt, hogy asztali számítógépen nézve soha ne legyen életlen a kép, vagyis ne túl kisméretű, vagy alacsony minőségű fotót használjon. Érdemes mindig az eredeti képarányt megtartania, hogy minden eszközön élveztető maradjon a fotó. És nem szabad 100%-nál nagyobbra növelni a fotókat, mert az okostelefonok kis kijelzőjén gond lesz a weboldal megjelenésével.

Mindig győződjön meg arról, hogy a képek, melyeket a honlapján használ, minden képernyőméreten tökéletesen jelenjenek meg. Ez sok esetben nem könnyű feladat, de teszteléssel hamar fogja látni, hogy egy kép megfelelő-e.

 

Megfelelő fájlnév és képaláírás

SEO szempontból fontos, hogy megfelelő fájlnéven mentse el és használja a képeit a honlapján.

A beszédes fájlnév ugyanis (pl. kepek-vagott-webre-56.jpg helyett 4-szemelyes-halado-quad-tura.jpg) információt nyújt az oldalát feltérképező Google robot számára arról, hogy mi látható a képen.

Amennyiben a weboldala szerkesztőjében van rá lehetősége, akkor adjon a képeknek külön leírást is. Ezt az oldalát böngésző olvasók nem fogják ugyan látni, de szintén fontos adatot ad a keresőmotorok számára.

 

Felhasználási jogok

És végül, mert erről is kell szót ejteni. Amikor a neten képeket keres, akkor mindig figyeljen oda a felhasználási jogokra. A weben számos olyan oldalt lehet találni manapság, ahol szabadon felhasználható képeket tölthet le.

Nagyon fontos, hogy csak olyan fotókat alkalmazzon a weboldalán, melyek valóban jogtisztán használhatóak. Erről mindig győződjön is meg, mielőtt beilleszti a kiválasztott képi elemet a honlapja tartalmába. A legjobb az, ha saját képekkel rendelkezik, és azokat építi be a weblapjába.