Google Analytics 4 használata a Kreatív website oldalain

Google Analytics 4 használata a Kreatív website által kezelt weboldalakon és webáruházakban

Amennyiben használ a weboldalán vagy a webáruházában Google követőkódot, úgy minden bizonnyal értesült már róla, hogy a Google 2023 július 1-től kezdve kivezeti a jelenleg használt Universal Analytics (UA) kódokat és helyébe az új Google Analytics 4 (GA4) lép.

A Google Analytics 4 mérési technikája teljesen eltér a jelenleg használt Universal Analytics-től. A GA4 nem a webhelyét meglátogató felhasználók munkameneteire és az oldalmegtekintésekre fókuszál, hanem eseményekhez köthető mérést használ. Ez az úgynevezett konverziós esemény pedig bármi lehet, amit Ön határoz meg a Google Analytics fiókjában (például egy űrlap kitöltése, egy videó megtekintése, kattintás egy akció gombra stb.).

A változás 2023 július 1-jén lép életbe, onnantól kezdve a régi UA kezdetű kódok nem fognak működni, vagyis a régi analytics fiókok már nem fognak adatokat feldolgozni.

Ha már rendelkezik UA tulajdonnal, akkor néhány kattintással létre tud hozni GA4 tulajdont az úgynevezett Beállítási asszisztens varázslóval. Részletes leírást a Google részéről ide kattintva talál.

 

GA4 mérőkód beillesztése a Kreatív website által kezelt weboldalakba és webáruházakba

A sikeres GA4 tulajdon létrehozása után, keresse meg az Analytics fiókjában az új követőkódot, amit illesszen be a weboldala vagy webshopja admin-fiókjában.

Ennek lépései:

  • Lépjen be a GA4 fiókjába és kattintson a bal alsó sarokban található az Adminisztrálás fülre.
  • Nyissa meg az Adatstreamek fület és kattintson az új GA4 tulajdonra. Az itt megnyíló ablakban tudja kimásolni az új mérési azonosítót (G-XXXX a formája).
  • Jelentkezzen be a weboldala vagy webáruháza admin-fiókjába, kattintson a Haladó / Google eszközök fülre és adja meg az új követési azonosítót.

A két fiók párhuzamos használata

Mivel a GA4 másképp méri az adatokat és a kezelőfelülete is teljesen eltér a már megszokott UA fiókoktól, ezért az átmeneti időszakban a Kreatív website ügyfelei a régi és az új követőkódokat együtt is tudják használni. Így könnyebben megismerhetik és hozzászokhatnak az új kezelőfelülethez, illetve látni fogják az adatokat a régi és az új fiókokban is. Azonban ezt csak 2023 július 1-ig lehet alkalmazni, mivel a Google tájékoztatása szerint azt követően nem fognak a régi UA fiókok adatokat fogadni.