Hogyan használja jól a képeket a weboldalán? 1. rész

Egy-egy jól megválasztott képpel néha többet közölhet cégéről vagy tevékenységéről, mint egy hosszabb szövegrésszel. Egy kép ugyanis több szimpla helykitöltésnél, és használatával remekül tudja befolyásolni a felhasználói élményt. Ha kételkedik ennek a valóságalapjában, akkor csak nézze meg a közösségi oldalakat! Mindig a képek kapják a legtöbb kommentet és lájkot.

Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fotókat, és azokat hogyan használja a weboldalán. Alábbiakban felsorolunk néhány tényezőt, melyekre érdemes odafigyelnie.

 

Hogyan használja jól a képeket a weboldalán? Kreatív website

A képnek legyen mondanivalója

Sok weboldalon csak azért szerepelnek képek, hogy kitöltsék a helyet. Ha csupán a dizájn kedvéért használ fel egy képet, akkor az nem fog plusz értéket adni a weblapjához. Ha az alkalmazott fotónak nincs mondanivalója, akkor az a webhelyét böngésző felhasználót még össze is zavarja. Olyan fotókat válasszon, amelyek illenek a honlap tartalmához és segítik a szöveg leegyszerűsítését és könnyebb megértését.

 

Váltson ki érzelmeket a képekkel

Egy fotó legalább annyira érdekes, mint a honlap szövege és garantáltan megragadja a felhasználó tekintetét. Ezért ne elsősorban az Ön vállalkozásáról szóljon egy kép, hanem inkább a célcsoportjába tartozók igényének és vágyának a megkülönböztetett színvonalú kiszolgálását sugallja. Képeivel egyértelmű és azonnal megérthető üzenetet közvetítsen leendő partnerei felé.

 

Azonos méret és stílus

A weboldalon megjelenő fotók színeikben és ez által hangulatukban is alkalmazkodjanak a honlapja stílusához és annak esztétikai megjelenéséhez. Ha például a menüjének a színe valamilyen rózsaszín, akkor ne használjon citromsárga árnyalatú képeket, mert a két szín nem illik egymáshoz.

Lehetőség szerint a képek azonos méretben és azonos képaránnyal jelenjenek meg az oldalán. Rontja a felhasználói élményt, ha különböző méretű képeket lát a böngésző egy menüponton belül. Vagyis ne váltogassa egymással az álló és a fekvő fotókat, mert a szöveges tartalom tördelése nem lesz egységes. Legyen mindig következetes, hogy a weboldala szép maradjon.

 

A mértékletesség

Ha a weboldalának nem kifejezetten az a célja, hogy minél több fotót mutasson be, akkor tartson mértéket. Attól nem lesz izgalmasabb az oldala, hogy több képet használ. Ha túl sok fotót jelenít meg egy aloldalon, akkor azzal „láthatatlanná” teszi a tartalmat az olvasó számára.  Ne a képek között kelljen keresgélnie az Ön cégéről vagy szolgáltatásairól szóló információt, hanem azok illusztrációként funkcionáljanak, és a tartalmat erősítsék. Ehhez elegendő néhány jól kiválasztott kép.

Ha pedig mindenképpen egyszerre több fotót szeretne megjeleníteni, mert azok szorosan kapcsolódnak a mondandójához, akkor inkább képgalériát készítsen ahelyett, hogy a tartalmat tűzdeli tele a fotókkal.

 

Cikkünk második részében a képek minőségéről, tömörítéséről, mobilbarát megjelenéséről, valamint a helyesen alkalmazott fájlnevekről és képaláírásokról fogunk szót ejteni.