Hogyan válasszon betűtípust a weboldalára?

A weben régebben csak néhány betűtípus közül lehetett válogatni. Az online technika fejlődésének köszönhetően, mára a tipográfia szerves részévé vált a holnapkészítésnek. És nem is olyan könnyű feladat kiválasztani, hogy melyiket alkalmazza a weblapján, mint ahogy azt elsőre gondolná.

Jelen írásunkban segítünk Önnek a választásban, illetve leírunk néhány praktikát is, amikre érdemes odafigyelnie.

 

Hogyan válasszon betűtípust a weboldalára és mire figyeljen? Kreatív website

Melyik a jó betűtípus?

A legfontosabb szempont, hogy a kiszemelt betűtípus támogassa a magyar nyelv összes karakterét. Anyanyelvünk ugyanis az ékezetes betűk miatt speciális karaketerek megjelenítését igényli. Ha olyan betűtípust választ, melyben nincsenek ékezetes betűk, akkor az nagyon szembetűnő megjelenési hibákat fog eredményezni a honlapján.

Az egyes betűtípusok között rendkívül nagy eltérések láthatók, ebből következik, hogy mindenkinek más tetszik. A betűtípus kiválasztásánál ne mindig a designos kinézet legyen a döntő, mert nem biztos, hogy a trendiség a megfelelő megoldás, ha a szöveg olvashatósága hátrányt szenved miatta. Vagyis például ne mindenáron azt a betűkészletet használja a honlapján, amivel a logója készült.

Fontos szempont az is, hogy a mobilok kis kijelzőjén jól jelenjen meg az adott betűtípus. Ami a széles monitorokon ízlésesen néz ki, könnyen előfordulhat, hogy az okostelefonokon más élményt nyújt. Ha a kis képernyőkön már némi erőfeszítést igényel a szöveg elolvasása, akkor azt inkább érdemes kerülnie. Éppen ezért a kézírásos típusokat inkább csak kiemelésekre használja és ne a folyó szövegeiben.

Örökérvényű szabály, hogy a szélesebb betűtípussal írt szövegeket sokkal könnyebb elolvasni, mivel jobban elkülöníthetőek a betűk. Amennyiben általánosítanunk kéne, akkor azt mondhatjuk, hogy jelenleg a könnyen olvasható, enyhén kerek vonalvezetésű típusok a népszerűek. Ilyen például az Open Sans, melyet mi is sok általunk készített weblapon használunk. Ügyfeleink például a honlapjaikhoz tartozó admin-fiókban a következő betűtípusok közül választhatnak:

  • Arial
  • DionRegular
  • Fira Sans
  • Libre Baskerville
  • Lora
  • McLaren
  • Monsterrat
  • Open Sans
  • PT Sans
  • PT Serif
  • Roboto
  • Roboto Slab
  • Source Sans Pro
  • Ubuntu
  • Verdana

Érdemes a választás előtt ellátogatnia a Google Fonts oldalára, ahol számtalan ingyenesen használható betűtípust talál. Itt minden bizonnyal lesz olyan, ami megfelel az ízlésének. De ne felejtse el megnézni, hogy az adott betűtípussal lehet-e ékezetes betűket használni.

 

Mire figyeljen oda az alkalmazása során?

Mindig ellenőrizze le, hogy adott betűtípus különböző méretű képernyőkön jól olvasható-e. Nyugodtan kérje ki mások véleményét is. Ha nem lehet gördülékenyen elolvasni a szöveget, akkor keressen helyette másikat.

Kerülje el a rendetlenséget a weboldalán. Elég az egy betűtípus, de véleményünk szerint kettőnél többet ne használjon a honlapján. Amennyiben kettő használata mellett dönt, akkor az egyiket a szövegeihez alkalmazza, a másikat pedig csak a kiemelésekhez. Ízléses lehet, ha a címsorai például másik betűtípussal jelennek meg. De tartsa szem előtt, hogy a két típus jólmutasson egymás mellett a weblapján.

Olya betűtípus mellett döntsön, amely jól méretezhető. A weboldalán következetesen ugyanazt a betűméretet használja. A címsorok és a szövegkiemelések pedig lehetnek nagyobb méretűek. A túl nagy betűméret azonban a mobilokon furcsán nézhet ki, hiszen ott kevés a hely, így ezzel óvatosan bánjon.

Akkor lesz igazán tetszetős a honlapja, ha a betűszínek tekintetében is figyelmesen jár el. A törzsszöveg mindig ugyanazzal a kellően kontrasztos színnel jelenjen meg. A címsoroknak és a szövegben elhelyezett hivatkozásoknak pedig egy másik színt határozzon meg. A weboldala összes aloldalán az előre gondosan kiválasztott színekkel dolgozzon.

 

Tetszett a cikkünk? Kérjük, ossza meg másokkal is!