Létezik csúnya weblap?

Az Ön oldala lehet szép! Erre figyeljen oda!

Az internet világában napi rendszerességgel látogatunk különféle weboldalakat. Ezek mind eltérőek: az egyik ilyen betűtípust használ, a másik olyat, az egyik háttere kék, a másiké zöld…

De mitől is lehet csúnya egy oldal? Mire is kell odafigyelni a weblapkészítés során? Soroljuk!

 

Létezik csúnya weblap? Az Ön oldala lehet szép! - Kreatív website

Használjon egységes betűtípust!

Egy szó, mely jelen írásunk kulcsszava: következetesség. Miért használna az ember kétféle betűtípust ugyanazon az oldalon? Egyrészt értelmetlen, másrészt zavarja a szemet. Szintén érdemes odafigyelni arra, hogy a szöveget könnyen lehessen olvasni. Ha a felhasználónak bogarásznia kell a betűket, biztosan elveszíti a türelmét és elhagyja az oldalt.

 

A linkek ugyanolyan színűek legyenek!

Itt megint csak a következetességgel jövünk. Miért is különböznének a linkek színei? Ha nem egységes a szöveg, a böngésző azon kezd majd gondolkodni, hogy vajon miért nem. Vajon mi szerepe lehet a különböző színeknek?

 

Ne használjon túl sok szövegkiemelést!

Mindenkinek volt legalább egy osztálytársa, aki a tanulás során végül az összes mondatot kiemelte jegyzeteiben. A tartalom ezzel olvashatatlanná válik, tehát többet árt, mint használ.

 

A szövegkiemelés legyen következetes!

A szövegkiemelésnek számos formáját ismerjük. A betűk lehetnek félkövérek, dőltek, aláhúzottak, esetleg más színre is festhetjük őket. A kulcsszó itt is a következetesség.

 

Ne használjon csupa nagybetűket!

Ha a böngésző csupa nagybetűvel találkozik az oldalon, úgy érezheti, „kiabálunk” vele. „TILOS A DOHÁNYZÁS!”, „FŰRE LÉPNI TILOS!”, „IDEGENEKNEK BELÉPNI TILOS!” Ne emlékeztessük oldalunk vendégeit ezekre a kellemetlen tiltásokra. Emellett pedig azt is meg kell említenünk, hogy a nagybetűket a Google sem szereti indexálás során, hiszen nem tudja őket értelmezni.