Tippek: segítsen weboldala látogatóinak!

Hogy ebben a bejegyzésben mire tanítjuk meg? Hogy hogyan segítse eligazodni a felhasználókat oldalának böngészése közben.

A böngészők számos módon találhatnak rá az Ön oldalára: kulcsszavak alapján a keresők, egyéb oldalakon linkek irányítják őket Ön felé.

Nem elég azonban, hogy megtalálják az oldalt. Azt is el kell érni, hogy azon folytassák a böngészést.

Korábban már hangoztattuk, hogy szinte alapkövetelmény, hogy a weblap alkalmazkodjon az adott eszközhöz. Vagyis reszponzív legyen, vagy rendelkezzen kiegészítő mobil weboldallal. De emellett az is fontos, hogy a felhasználónak világos legyen az oldal felépítése és ezáltal kényelmesen böngészhessen.

Lássunk, néhány trükköt, melyeket bevetve oldalának látogatója sokkal jobban érzi magát „az Ön területén” netezés közben!

 

21. hét (2016)

1. Helyezze kontextusba mondanivalóját!

Úgy értjük: helyezzen el linkeket az oldalon, melyekre kattintva egy-egy gondolat sokkal világosabbá válik az olvasó számára! Ezek mutathatnak az Ön oldalának egy-egy menüpontjára, de külső oldalra is, olyanra, mely hasonló témát boncolgat.

 

2. Találó, frappáns címek

Oldalának címe gyakorlatilag annak bemutatkozó szövege. Segít abban, hogy a keresőmotorokban böngészők választása az Ön oldalára essen. Egy találó cím jó ajánlólevél.

 

3. Címek, bekezdéscímek

A vizuális hierarchia felállításához használjon több címet és egy-egy résznek is adjon címet! Értelemszerűen: minél nagyobb betűméretű egy cím, annál fontosabb.

 

4. A címek alatt rövid leírások

Ahhoz, hogy a felhasználó minél hamarabb megtudja, hogy az adott rész számára fontos-e, írjon rövid leírást a címek alá!

Így a böngésző nem unja meg, hogy percek óta olvassa az oldalt, de még mindig fogalma sincs, mi a válasz a kérdésére.

 

5. Emelje ki a kulcsszavakat!

A kiemelt szavakkal az olvasó tekintetét vezetjük, így még könnyebben rátalál arra az információra, melyet keres.