Webergonómia II.

Weblapot készít? Tudja, mire kell odafigyelnie, hogy az minél vonzóbb legyen az oldalát látogatók számára? Összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, melyet mindenképp szívleljen meg a honlap szerkesztése során!

Az előző bejegyzésben már ismertettünk 3 szempontot, most pedig még 3-ra hívjuk fel figyelmét.

 

Webergonómia: Kreatív website

1. Az oldalon túl sok a FLASH.

Bár már 2016-ban járunk, az okostelefonoknak és a tableteknek is nagy fejtörést okoz a flash-ek lejátszása, ráadásul a keresőmotorok sem tudják értelmezni ezeket a tartalmakat. Ha weboldalán ebből túl sok van, amellett, hogy minden lassan fog betölteni, a felhasználók még nehezebben találnak rá honlapjára.

 

2. A szerverről és a domain-ről ismeretlenek gondoskodnak.

A vállalatokat általában az érdekli, hogy a honlap csak „legyen”. Miután azt valaki létrehozta, már nem is aggódnak miatta és nem törődnek vele. Ahogy korábban is említettük, a weblap az egyik legértékesebb marketing eszközzé válhat, ha foglalkoznak vele.

Számos olyan esetről hallani, hogy egy szabadúszó weblapkészítő megalkotja a vállalkozás honlapját, de jobb lehetősége adódik és elköltözik az adott városból és minden korábbi üzleti kapcsolata megszakad. Ez akkor jelent problémát, ha a weblaphoz való hozzáférést a vállalkozás sosem kérte el a weblapkészítőtől, hiszen jelszavak hiányában a szerkesztésre sincs lehetősége az üzletnek.

 

3. Nem nézni át a megjelenő szövegeket.

Ez annyira egyértelmű hibának tűnik, hogy olvasóink azt gondolhatják, felesleges is megemlíteni. Bizony nem minden vállalat számára egyértelmű: hanyagságból nem nézik át a honlapon megjelenő szövegeket, és ha becsúszik egy-két helyesírási hiba vagy elírás, az jelentős presztízsveszteséget jelent.

Amellett, hogy a szövegeken átfuttatjuk a helyesírás ellenőrzést, fontos, hogy az írást ne csak annak megfogalmazója olvassa át. Egyes esetekben a szövegszerkesztő helyesírás ellenőrzője nem jelzi a hibát, mert a félregépelés úgy történt meg, hogy az elírt szó is jelent valamit. Ne felejtse el: több szem többet lát!