Weboldalt és webáruházat venni vagy bérelni?

Weboldalt és webáruházat venni vagy bérelni? Kreatív website

Ha szeretne egy új weboldalt vagy webshopot készíteni, esetleg régi és elavult honlapját felújítani, akkor alapvetően két választása van: vesz vagy bérel egyet.

Ha azt szeretné, hogy teljes mértékben az Ön elképzelései valósuljanak meg, akkor az első és egyben drágább megoldást fogja választani.

Vagy igénybe vesz egy lényegesen kedvezőbb költségekkel járó lehetőséget, ami ugyan járhat azzal, hogy néhány dologban kompromisszumot kell kötnie, de számos más előnnyel is szolgálhat az Ön számára.

A választás természetesen nem könnyű. Jelen írásunkkal szeretnénk néhány dolgot tisztába tenni.

 

A saját weboldal és webáruház:

Itt is két megoldás közül választhat.

Teljesen egyedi fejlesztés: Ebben az esetben a webhely készítője egy teljesen egyedi szoftvert készít az alapoktól. Az egyedi fejlesztés a legnagyobb anyagi ráfordítást és a legtöbb időt igénylő megoldást is jelenti egyben, ezért ritka, hogy valakinek erre van szüksége.

Kész weboldal motor testre szabása: Ilyenkor egy előre megírt szoftvert (sokszor nyílt forráskódút) alakít át a fejlesztő az Ön igényeinek megfelelően. Az előbbinél ez anyagilag kedvezőbb, hiszen az alapok már megvannak, és azt kell „csak” átalakítani. Természetesen ez is lehet nagyon költséges, ha az alapokhoz mérten túl sokat kell módosítani.

 

Weboldal- és webáruház bérlés:

Egyre népszerűbb a szoftverek értékesítésének azon módja, amikor azok használatáért fizetünk bizonyos rendszerességgel (éves, féléves, negyedéves vagy havi időközönként). A szoftverbérlést, mint lehetőséget már számos területen megtaláljuk: például hírlevél küldő programok, CRM rendszerek, számlázó programok stb.

A Kreatív website rendszere is ilyen, így nem titkoljuk, hogy mi a szoftverbérlés pártján állunk. De miért is gondoljuk azt, hogy ez a legkézenfekvőbb megoldás az Ön számára is, ha szeretne egy új reszponzív weboldalt, a régi honlapja átalakításán gondolkodik, vagy mobilbarát webáruházat indítana? Nézzük meg sorban a bérlés előnyeit és hátrányait.

A bérlés hátrányaival kezdjük, mert szerintünk ebből van kevesebb:

  • A weboldalt vagy webshopot működtető motor (vagyis a szoftver) nem lesz az Ön tulajdona, mivel nem nyílt forráskódú programról van szó. De napjainkban inkább az információ és a weboldal tartalma jelenti az értéket.
  • A rendszer egyes funkciói nem biztos, hogy az Ön elképzelései szerint működnek. Ahogy előfordulhat az is, hogy kompromisszumot kell kötnie, ha valamit nem tud (vagy még nem tud) a weblapot működtető program.
  • Az ilyen rendszereket központilag fejlesztik, vagyis a szoftver nem az Ön által meghatározottak szerint fejlődik, azonban mint felhasználó ötletekkel és javaslatokkal fordulhat a rendszert működtetőhöz.

Lássuk a bérlés előnyeit, amik bőven kompenzálni fogják majd az előbb felsoroltakat:

  • Kedvező ár: Ez szerintünk a legkedvezőbb áru megoldás. Megspórolja az egyedi fejlesztés költségeit, és a szolgáltatási díjon felül semmilyen további kiadás nem merül fel. Például nem kell a későbbiekben sem fizetnie a technikai frissítésekért, hiszen ezek részei a használati díjnak.
  • Support: Az egyedi fejlesztés esetén a segítségnyújtás addig tart, amíg Ön azt kifizette. Ezzel szemben a bérelhető rendszerek esetében a support és a terméktámogatás jár automatikusan a használathoz. Nálunk legalábbis így van. Más rendszerekről nem tudunk nyilatkozni.
  • Folyamatos fejlesztés: Mivel ezeket a rendszereket központilag, a felhasználók igényeit is figyelmébe véve fejlesztik, ezért a weboldala vagy webshopja gyorsabb ütemben fog fejlődni, mintha egyedileg programoztatná azt egy céggel. A frissítések és az új funkciók beépülnek a programba, így a webhelye egyre többet fog tudni anélkül, hogy ezért külön fizetne.
  • Gyors beüzemelés: Azonnal megkezdheti a rendszer használatát, így rendkívül gyors megoldást kínál. Nem kell hónapokat várnia az egyedi fejlesztésekre.
  • Karbantartások: A karbantartásokat profi szakemberek végzik a háttérben. Vagyis Önnek nem kell azzal foglalkoznia, hogy a weboldala, online boltja frissítve legyen a böngészőprogramokhoz és az okostelefonok operációs rendszereihez.
  • Tárhely: A program nem az Ön tárhelyén üzemel, így spórolhat a tárhely költségein. Rendkívül fontos azonban, hogy a szoftver stabil és megbízható szerveren fusson. A Kreatív website rendszere például HTTP/2 alapú szerveren működik, melyről bővebben itt olvashat.

 

Ha új weboldalra van szüksége, vagy a régi már nem felel meg a kor követelményeinek, esetleg webáruházat indítana, akkor érdemes kipróbálnia a Kreatív website rendszerét! Vegye fel velünk a kapcsolatot.