Mit tegyen, hogy a weboldala ne avuljon el? I. rész

Az informatika rohamos fejlődése arra ösztönzi, sőt, kényszeríti az embert, hogy alkalmazkodjon az újdonságokhoz. Egy weblap is hamar elavulhat, miután azt elkészítették az aktuális elvárásoknak megfelelően.  Hiszen folyamatosan változnak a böngészőprogramok, az okostelefonok operációs rendszerei és természetesen ezzel párhuzamosan a felhasználók igényei is.

Mégis mit tegyen, hogy a weboldala időtállónak bizonyuljon? Jelen bejegyzésünkben soroljuk, hogy mire figyeljen oda:

 

Mit tegyen, hogy a weboldala ne avuljon el? I. rész - Kreatív website

1. Egységes arculat

A sorban ezt előre vettük, ugyanis sokszor látjuk a weboldalakon, hogy az eredeti arculattól eltérő elemek kerülnek be a tartalomba. Pedig fontos, hogy minden menüpontunk egységes arculatot mutasson. Ha nem tart szem előtt néhány alapvető szabályt, akkor hamar csúnya lesz a weboldala.

  • Használjon egységes betűtípust az oldalon, különben zavarni fogja a felhasználót az olvasásban.
  • Ne essen abba a hibába, hogy túl sok szövegkiemelést használ. Valóban csak a lényeget emelje ki, a weboldal nem egy prezentációs anyag.
  • Előbbihez szorosan kapcsolódik, hogy semmiképp ne használjon csupa nagybetűs kiemelést, ugyanis a weboldalát böngésző úgy érezheti, hogy kiabálnak vele. „IDEGENEKNEK BELÉPNI TILOS!”
  • A weboldalán használt linkek következetesen mindenhol egységesek legyenek, így a felhasználó tudni fogja, hogy hol találja a szövegben a hivatkozásokat.

Ezekről részletesebben a Létezik csúnya weblap? című írásunkban olvashat.

 

2. Reszponzív kialakítás

Weboldalát különböző eszközökön fogják felhasználói látogatni, ezért annak mindenhez alkalmazkodnia kell. Ma már az okostelefonnal történő netezés természetessé vált, így ügyfeleket veszít, ha nem mobilbarát az oldala.

Lehet, hogy a felhasználó ráakad weblapjára egy okostelefon, esetleg egy tablet segítségével, azonban amint meglátja, hogy a böngészés nem gördülékeny, azaz erőfeszítéseket kell tennie, hogy elolvassa a tartalmakat, elhagyja az oldalt.

A legjobb, ha készítéskor először a mobilos megjelenésekre koncentrál, vagyis abból indul ki. Mi is így járunk el, amikor nekilátunk egy-egy új oldal kialakításának.

És az sem utolsó szempont, hogy a Google már egy ideje előnyben részesíti a találati listákban a mobilbarát oldalakat.

A reszponzív oldalakról bővebben itt olvashat.

 

3. Gyors betöltődés

3G, 4G, WiFi...a kapcsolat sebessége is különféle lehet és nem titok, hogy ez jelentősen befolyásolja a felhasználói élményt. Sőt a betöltési sebesség része a SEO-nak.

Az okostelefonok felhasználóinak lehetőségei korlátozottak: az a jellemző, hogy havonta meghatározott mennyiségű megát fogyaszthatnak, így valószínűleg ha csak mobilnetezni tudnak, nem nyitják meg a videókat és az egyéb, sok megát fogyasztó tartalmakat.

Egy lassan betöltődő oldal a felhasználói élményt nagy mértékben rontja. Szükség van a weblap képeinek optimalizálására, de ezzel nem szabad túlzásba esni. A képek lehetnek valamelyest rosszabb minőségűek, kisebbek, de azért ne tüntesse el őket. Maradjon élvezhető az oldal!

Ne alkalmazzon Flash megoldásokat a weboldalán, ugyanis ezek lassítják a felhasználók számítógépeit. Ezek korábban ugyan divatosak voltak, de mára a böngésző programok és az okostelefonok operációs rendszerei sem támogatják.

Mindig tartsa szem előtt, hogy az oldalát böngészők türelmetlenek: azonnal szeretnék megtudni, amire kíváncsiak. A honlap lassúsága az egyik leggyakoribb oka az oldalról való visszafordulásnak.

 

Tetszett a cikkünk? Kérjük, ossza meg másokkal is!