Elfordulva jelenik meg a kép a weboldalon? Mutatjuk a megoldást!

Önnel is előfordult már, hogy a weboldalára feltöltött kép elfordulva jelent meg?

A fotók készítésekor a képek lehetnek álló vagy fekvő formátumúak, aszerint, hogy tartjuk az okostelefonunkat vagy a fényképezőgépünket. A fekvő (másnéven horizontális) formátum automatikusan 90 fokos elforgatást eredményez, vagyis ezzel a tájolással fogjuk elmenteni az elkészült fotót a telefonunkra vagy a számítógépünkre.

Ha ezeket a képeket megnézzük a számítógépünk segítségével, akkor látszólag minden rendben van velük, ugyanis a képek megjelenítése az újabb operációs rendszereken (pl. Windows) már automatikusan történik. Az ilyen képek esetében fordulhat elő az, hogy feltöltéskor mégis elfordulva jelennek meg a weboldalakon.

Ha ilyet tapasztal, akkor megoldás lehet, ha a fotót megnyitja egy képszerkesztő program segítségével (Gimp, Photoshop, Paint stb.), majd a kép megfelelő tájolását követően elmenti azt, és újból feltölti a webhelyére. Ez időigényes feladat, ha például egyszerre több képet töltött fel a weblapja galériájába.

A Kreatív website szerkesztőjében ehhez nincs szükség képszerkesztőre sem. Egy új fejlesztésünknek köszönhetően, az elfordulva megjelenő képeket pár kattintással a helyes irányba lehet forgatni a weboldalak és webáruházak szerkesztőfelületein.

Képek forgatása

Érdemes azonban arra ügyelni, hogy minden forgatás a kép minőségének a romlását is eredményezheti. Ha megfelelő minőségű képeket tölt fel az oldalára, akkor a forgatás miatti minőségvesztés egyáltalán nem lesz látható.

A képek helyes használatáról, azok minőségéről és megfelelő méretéről ezekben az írásainkban is olvashat további hasznos információkat:

Hogyan használja jól a képeket a weboldalán? 1. rész
Hogyan használja jól a képeket a weboldalán? 2. rész