Weblapok okostelefonra?

Az internet, az okostelefonok, tabletek világában élünk. Egyre többen használnak okostelefonokat, látogatnak készülékekről különféle weblapokat, éppen ezért fontos, hogy a mai honlapok ne csupán a számítógépek, de az okostelefonok kijelzőjéhez is tökéletesen alkalmazkodjanak.

A mobilra készülő weblapok tervezőinek a használhatóságot és a kompatibilitást kell szem előtt tartaniuk. Az első fontos dolog, hogy a kisebb képernyőn megjelenő adatoknak teljesen világosnak kell lenniük, hiszen a felhasználó nem áll neki bogarászni az apró kijelzőn.

Hogyan készíthető könnyen használható mobil weblap? Mire kell törekednie? A továbbiakban néhány alapvető szabályt ismertetünk.

 

Weblapok okostelefonra? - www.kreativ-website.hu

1. Egyszerűségre

A mobil eszközök nem képesek ugyanolyan ütemben letölteni tartalmakat, mint a számítógépek, vagy laptopok. Az egyszerűségre kell törekedni. A lap legyen lényegre törő. Senki nem akar bonyolult szövegeket olvasni a neten akkor, amikor valamilyen információra van szüksége. A felhasználó türelmetlen, egy kattintás (érintés) és már el is hagyta a weblapot. Kerülje ezt el!

 

2. Minél kevesebb kép elhelyezésére

Bár ellentmondásosnak tűnhet, a mobil weblapon minél kevesebb képet kell elhelyezni ahhoz, hogy hatékony legyen. Ha a kép feltöltése elkerülhetetlen, a minőségén lehet csökkenteni kicsit, hiszen ezzel is megkönnyítheti a felhasználó böngészését. Ha videót tenne fel weboldalára, ugyanez a szabály, valamint érdemes minél lényegre törőbb, minél rövidebb mozgóképet elhelyezni. Miért van erre szükség? Mert a lap élvezhetőbb lesz, hiszen minden gyorsan bejön.

 

3. Színek és kontrasztok helyes megválasztására

Ha Ön egy vállalat tulajdonosa és honlapot készíttet, az az érdeke, hogy a felhasználó gond nélkül böngészhesse oldalát. Éppen ezért nagyon fontos, hogy egymáshoz illő, a szemet nem zavaró színeket válasszon. Ha túl sok az árnyékolás, a rikító, szemet bántó szín, a felhasználói élmény jelentősen csökken. Azt is tartsa szem előtt, hogy a különféle mobil eszközök különféle tónusában jeleníthetik meg az adott színt.

Rendíkül fontos a színek helyes alkalmazása a weboldalakon. Mi is több cikket írtunk ebben a témában. Érdemes elolvasnia az alábbi cikkeket:

2 gyakori hiba a webdesign színek kiválasztásakor

Még 2 gyakori hiba a webdesign színek kiválasztásakor

A színhasználatról

A színhasználatról II.